Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
54 reviews

Verschil boekhouder accountant

De woorden boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Onterecht wordt vaak gedacht dat accountant een netter woord is voor een boekhouder. Maar er zijn verschillen.

Titels van boekhouder en accountant

Om het verschil tussen boekhouders en accountants duidelijk te maken zal er eerst ingegaan worden op de titels van de twee.

Boekhouder
De titel boekhouder is niet beschermd, dit houdt in dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen. Uiteraard zijn er wel opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht.

Accountant
De term accountant is wél een beschermde titel. Dit betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar accountant kan noemen. De titel mag alleen gedragen worden nadat de benodigde opleiding succesvol is afgerond. Er zijn twee accountantstitels, een registeraccountant (RA) en een accountant-administratieconsulent (AA). De titel registeraccountant wordt behaald met een universitaire opleiding accountancy. Een accountant-administratieconsulent heeft een hbo opleiding accountancy afgerond.

Verschil in werkzaamheden

De titel is echter niet het enige verschil. Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.

Toch zijn er in de praktijk veel overlappende werkzaamheden. Vandaar dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Voor complexe vraagstukken zal een boekhouder u vaak doorverwijzen naar een accountant. Een boekhouder heeft meestal meer kennis over het uitvoeren van de boekhouding voor kleinere bedrijven, omdat die meer praktische ervaring heeft.

Wilt u graag een boekhouder inschakelen? Vergelijk vrijblijvend 4 offertes van boekhouders uit uw buurt. Wij vergelijken alleen hoogwaardige boekhouders, zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de titel van de boekhouder.